Over gist

Het was Louis Pasteur (1822-1895) die ontdekte dat gist uit micro-organismen bestaat. Hij kon aantonen dat zonder fermentatie geen alcohol kan ontstaan.
Gist werd in 1893 in de Carlsberg bierbrouwerij voor het eerst kunstmatig geproduceerd.

De bierbrouwers in Denemarken vonden uit dat verschillende gist culturen kon worden gekweekt. In de brouwerij in Denemarken was al een laboratorium voorhanden in beheer door de zoon van de oprichter van de brouwerij Jacob Christian-Jacobsen.

gistgedroogd

Saccharomyces-Carlsbergensis

Louis Pasteur behoorde tot de vriendenkring van de familie. Waarschijnlijk hebben zij de gistcel Saccharomyces-Carlsbergensis het levenslicht doen zien.
In gerstemout zit voor een deel natuurgist, maar de krachtige werking van een cultuurgist is nodig om het gistingsproces op gang te brengen.

Brouwersgist

De Europese distilleerderijen werken brouwersgist en met verschillende, soms zelfgekweekte, gistculturen die niet alleen het alcoholgehalte, maar ook de smaaktonen van de malt whisky beïnvloeden. De zelfgekweekte culturen worden zorgvuldig door de distilleerderijen gekweekt en verzorgd en in gistkluizen bewaard.

In Amerika gebruiken de distilleerderijen al decennia dezelfde giststam.