Over gerst

Voor bereiding van mout gebruikt men het liefst 2 rij-ige zomergerst. Schotland gebruikt het liefst gerst van eigen bodem, maar er wordt ook gebruik gemaakt van gerst uit Engeland uit de provincies Norfolk en Northumberland. In de provincies Morayshire, Aderdeenshire, Fife, Angus en Lotian wordt gerst voor de whisky geteelt.

Er wordt voornamelijk zomergerst verbouwd, gezaaid in maart, april. Na de bloei eind juni begint de zaadvorming. De rijpingstijd is afhankelijk van het locale klimaat en de soort gerst. Er zijn soorten die vroeg rijp zijn, zoals het klassieke Golden-Promise, dat meestal eind juli geoogst wordt. Vroeg oogsten is gunstig, omdat de kans op schade aan de oogst door wind en water kleiner is. Ook bij de gerstteelt wordt biologisch verbouwd: tegenwoordig is BioGerst in gebruik bij Bruichladdich en Benromach, deze distilleerderijen zijn trendsetters.

De belangrijkste gerst-rassen zijn:

Chariot

Chariot wordt verbouwd sinds 1995, opbrengst ca. 450 liter alcohol per ton.

Optic

Optic gerst is met 50-60% de markt leider. Opbrengst ca. 400 liter alcohol per ton. Verwerkt door Port Ellen Maltings, dat malt levert aan verschillende distilleerderijen, zoals Bruichladdich-Bowmore en andere van Islay, Mull en Cambeltown.

Golden Promise

Golden Promise is sinds 1967 in gebruik en was tot eind jaren 80 de markleider. Opbrengst ca. 390 liter alcohol per ton. In gebruik o.a. door Macallen en Glengoyne.
Chariot en Optic gerst leveren meer alcohol per ton, maar hebben minder karakter dan bijvoorbeeld Golden Promise. Daarom zijn er distilleerderijen die liever iets duurdere gerst gebruiken met meer karakter door esters en smaaktonen.