Over Vonk

Van de eigenaar van Slijterij Wijnhandel Vonk, W. Woudt

Na een werkzaam leven van 38 jaar ben ik begin 2011 gestopt met de winkel van Slijterij Wijnhandel Vonk.
Mijn interesse in malt whisky en port is zo groot dat ik een Internet activiteit op dit vlak gaande wil houden.
Vooral mijn interesse in hout voor whisky vaten is groot, mede doordat ik 40 jaar geleden bij een houtzagerij in de verkoop gewerkt heb. Deze ervaring geeft mij nu wat meer kennis over eikenhout en eiken vaten voor whisky, port en wijn.
Whisky en port (en wijn) rijpen vaak op eikenhouten vaten.

Schotland, land van malt whisky

Na bezoeken aan de Moffat stills in Airdrie in de Lowlands en naderhand reizen naar de “stills” van Glenfiddich en Balvenie met zijn “malting floor” en Glen Grant in de High Lands begon de interesse en het gevoel voor hout en zijn mysterieuze rol bij het rijpen.
Bij Thamdu met zijn “malting floor” in bedrijf werd een goede uitleg over vaten en rijping gegeven.
Bij Glenburgie zag ik het water van de Burn stromen naar de distilleerderij, waarmeee de stills van water voorzien worden. Dat bevestigt het idee dat de kwaliteit van het water van invloed is op de smaak.
Bij een mooi feest bij Glenlivet in Speyside zagen wij de mooie kant van Malt Whisky in al zijn facetten.
Het volgende bezoek was aan de distilleerderij van Strathisla in de Highlands. Deze distilleerderij liet op mij een onvergetelijke indruk na qua ligging en bouw.

Portugal, land van port

In Portugal namen wij in het begin van mijn slijterscarrière en de start met Slijterij Wijnhandel Vonk deel aan een proeverij bij Quinta do Bonfim bij rivier de Douro.
Tijdens mijn tweede reis, nu naar Oporto en dan vooral naar Villa Nova de Caiã, de main port van de Port Shippers op de plaats waar de Douro in de Atlantische oceaan stroomt, begon de interesse voor rijping van port op eiken vaten.
Er was ons een proeverij aangeboden bij Graham’s en iedere keer als je een port proefde was de kleur lichter en de port ouder en smaakvoller.
De oudste port uit 1870 die we hebben mogen proeven had een oxidatie probleem. Hoewel natuurlijk jammer voor de smaak, was dit toch een bijzonder interessante ervaring, omdat je je daarbij realiseert dan ook voor professionele bedrijven het nog steeds een raadsel is wat er precies in het vat gebeurt tijdens de lagering.

Bij een derde reis bezochten wij Quinta Malvedos en Quinta do Vesuvio. Bij Dow’s bezochten we een modern bottel bedrijf. Na een aantal mooie proeverijen bij Quinta Malvedos en Quinta do Bomfin en een proeverij bij de super wijngaard van Quinta do Vesuvio wist ik het zeker: eikenhout heeft een grote invloed op smaak en rijping van port. Bij Quita Malvedos hebben we nieuwe technieken van het maken van Vintage Port gezien en ook het verschil in smaak daardoor geproefd.