Over water

Distilleerderijen in Schotland gebruiken water uit lokale riviertjes, waarvan de waterkwaliteit net zo verschillend is als de whisky verschillende smaken heeft. Er zijn bijvoorbeeld streken met hard water zoals bij Glenmorangie in de noordelijke Highlands dat over kalksteen stroomt en daardoor rijk aan zink, calcium en magnesium is.
Het is niet precies te duiden of hard of zacht water beter is, omdat er zoveel factoren de smaak van whisky bepalen. Het lijkt waarschijnlijk dat het gebruikte water ook een belangrijke invloed op de smaak van whisky heeft.

Het onderstaande tabelletje geeft aan over welke bodems de riviertjes in de verschillende streken stromen.

StreekBodemgesteldheid
SpeysideGraniet
Bij CharduKwartsiet
Bij InchgowerRoodzandsteen
Bij GlenmorangieKalksteen
Bij Talisker op SkyeBasalt

Het bronwater van Speyside en noordoost Schotland en de Orkney-Eilanden loopt veel door heidevelden en vennen. De riviertjes die daar doorheen stromen nemen allerlei aroma’s mee, zoals van rozen, varens en eucalyptuw en heide–aroma’s van Erica Tetralix, Erica Cinera, Culluna Vulgaris.

Deze heidesoorten bloeien vooral in het late voorjaar en najaar. Het water, gebruikt bij het inweken van de gerst voor het beslag bij het maken van malt whisky, bevat dan bloemige aroma’s.